Elever har rätt till en god utbildning och en trygg miljö i skolan. Om du är missnöjd med något i skolan ska du först och främst prata med lärare eller rektor.
Men om det inte hjälper kan du lämna ett skriftligt klagomål.
Det är nästan alltid bäst att börja med att prata med din lärare eller skolans rektor.
Berätta vad du är missnöjd med och hur du vill att situationen ska förändras. Förhoppningsvis kan ni tillsammans komma fram till en bra lösning på problemet.
2
Klaga till huvudmannen
Om skolans personal eller rektor inte lyssnar på dig, kan du lämna ett skriftligt klagomål till skolans huvudman.
Skicka ditt klagomål till skolans huvudman. Huvudmannen är den som driver skolan, och som ansvarar för att reglerna i skolan följs. Huvudmannen är skyldig att ta emot och utreda klagomål mot utbildningen.
Vem är huvudman?
Vem som är huvudman beror på om skolan är kommunal eller fristående (privat). Huvudmannen är inte en särskild person, utan kan vara en kommun, ett bolag, en stiftelse eller en förening.
add
Det viktigaste att få med är:
Vilken skola och klass klagomålet gäller
Om klagomålet gäller en särskild elev
Vad som har hänt och vad som är problemet
Vem du har klagat till tidigare
Vad du vill ska hända nu
add
Det är kommunen som är huvudman om det är en kommunal skola.
Det går bra att mejla ditt klagomål till kommunens mejladress. Du kan också mejla direkt till den förvaltning som ansvarar för skolan i din kommun, till exempel Grundskoleförvaltningen. Gå in på kommunens hemsida så hittar du rätt kontaktuppgifter.
Du kan också använda Klaga på stans formulär för att klaga på en kommunal skola i Göteborg. Då får du med alla viktiga detaljer, och du kan vara säker på att ditt klagomål skickas rätt.
add
Om det är en fristående skola är det skolans styrelse, eller chefen i den organisation som driver skolan som är huvudman.
På skolans webbplats ska det finnas information om hur du ska göra för att lämna ett klagomål. Ibland kan det finnas ett särskilt formulär att fylla i. Annars kan du mejla direkt till skolans vanliga mejladress.
3
Gå vidare med ditt klagomål
Om det inte hjälper att lämna ett klagomål till skolans huvudman, kan du gå vidare på andra sätt.
JO utövar tillsyn över offentliga verksamheter, till exempel kommunala skolor.
JO rekommenderar att man ska lämna ett klagomål till Skolinspektionen först, men att man kan göra en JO-anmälan medan Skolinspektionens utredning pågår.
Arbetsmiljöverket granskar Sveriges arbetsplatser. Där ingår även skolan.
Du kan anmäla till Arbetsmiljöverket om ditt klagomål handlar om allvarliga risker i den fysiska skolmiljön, eller om det förekommer hot och våld på skolan.